Återvinning och miljö

Guldsmederna i Guldalliansen värnar om miljö och mänskliga rättigheter och strävar efter att alltid arbeta med återvunna och konfliktfria ädelmetaller.

Att arbeta med hållbarhet i en bransch där guld och andra ädelmetaller återvinns, likt pantflaskor i ett retursystem, är en lika självklar som pågående process (därmed inte sagt att alla butiker som säljer guldsmycken gör det). 

Våra medlemsbutiker arbetar också själva med återvinning i den form att de köper in gamla smycken, som sedan skickas för återvinning, samt att de kan göra om gamla smycken till nya.

Att återvinna ädelmetaller ur smycken och metallskrot kräver mindre energi, resurser och utsläpp än gruvbrytning.

Som medlem erbjuds butiken att köpa återvunna och konfliktfria ädelmetaller från leverantören Norsk Svensk Guld AB (NSG) – Guldalliansens initiativtagare.

Återvinning av guld, silver, platina och palladium

Återvinning av ädelmetaller från andra metaller kallas för affinering. Alla ädelmetaller vi säljer inom Guldalliansen är återvunna från smycken och metallskrot. Detta innebär att vi genom vår verksamhet verkar för hushållning av naturresurser.

Affinering

Affineringen görs av våra samarbetspartners i moderna och slutna affineringsanläggningar. Våra guldsmeder och Norsk Svensk Guld borgar för att ditt parti omhändertas på ett exakt, säkert och noggrant sätt. Kontakta gärna någon av våra guldsmeder för aktuellt dagspris och tillvägagångssätt.

 

Hitta en guldsmed nära dig

Miljövänlig hantering

När vi tar hand om ditt guld säkerställer vi en miljövänlig hantering i alla avseenden.

Gör om ditt guld

Hos guldsmederna i Guldalliansen kan du alltid lämna in dina gamla smycken för att göra om dem till nya.

Sälj ditt guld

Vill du sälja guld - vänd dig till en av våra medlemsbutiker för en korrekt värdering.

Miljövänlig återvinning

Miljövänlig återvinning

Vi tar hand om ditt guld på bästa möjliga sätt med hänsyn till miljön.